Geografische Informatie Systemen (GIS)

Wat is GIS

Geografisch Informatie Systemen (GIS) is een operationeel, ondersteunend informatiesysteem waarmee ruimtelijke gegevens of informatie over geografische objecten (geo-informatie) kunnen worden gepresenteerd, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en opgeslagen. Voorbeeld van een GIS-systeem is een navigatiesysteem of Google Maps.

Google maps kan onder andere als onderlaag gebruikt worden voor de presentatie van objecten, die gerelateerd zijn aan een plek op het aardoppervlak. Deze techniek kan creatief worden ingezet om beschikbare data informatief te presenteren, maar ook om werkprocessen te ondersteunen. Het belangrijkste concept van GIS is het tonen van objecten in lagen, deze kunnen situatie afhankelijk getoond worden.


Waar kunnen ze worden ingezet

Geografische Informatie Systemen kunnen o.a. worden gebruikt voor het opzetten van geodata (geografische data), cartografie, interactieve websites met GIS-functionaliteiten, effectieve presentaties en visualisaties.

Voorbeelden van geografische gegevensbronnen zijn:
* Digitale kaartbestanden, het Kadaster;
* Grond concessies, goudmijnen, aardolievelden;
* Plantages, landbouwvelden, akkervelden;
* Aanduiding kadastrale domeinen.

Softcom biedt uw organisatie een totaaloplossing aan op het gebied van Open Source GIS. Wij zijn gespecialiseerd in het ontsluiten van Geografische data, die via het web geraadpleegd kunnen worden. Voor het ontwikkelen van Geografische Informatie Systemen maken wij gebruik van Open Source tools en Open standaarden. Mede hierdoor kunnen wij kosteneffectieve GIS systemen en software oplossingen aanbieden. Onze specialisten hebben ruime ervaring op het gebied van Geo informatie en kunnen u desgewenst hierin adviseren.